Uitvaartbranche in het nieuws

 

Jeetje,.. Heeft u de aflevering van ‘Undercover in Nederland’ gezien op 13 oktober jl.? Ik denk dat u, net als ik, erg bent geschrokken van de misstanden die hier aan het licht kwamen. 

 

De TV uitzending

Voor degene die dit programma niet hebben gezien, een korte terugblik. De verslaggever, Alberto Stegeman, had met zijn verborgen camera’s een uitvaartondernemer in Voorburg op de film vastgelegd. Wat hij daarbij constateerde, is met geen pen te beschrijven.

 

Piëteit en empathie

Toen ik mij aan het omscholen was tot uitvaartondernemer, werd mij bij elke opleiding die ik volgde voorgehouden dat piëteit een must is om in dit vak te beginnen. Naast deze piëteit is ook empathie een woord dat we goed in onze oren moesten knopen. Want een uitvaart regelen en organiseren is één ding, maar doe je dit zonder empathie; dan kun je wel stoppen. Ik verbaasde me dan ook hoe deze man of dit bedrijf zolang dit vak ongestraft kon uitoefenen. 

 

“Naast deze piëteit is ook empathie een woord dat we goed in onze oren moesten knopen.”

 

Keurmerk Uitvaartzorg

Helaas is het vak van uitvaartondernemer nog steeds een vrij beroep. Iedereen kan zich inschrijven bij de kamer van koophandel en kan een uitvaartbedrijf starten. Gelukkig is de politiek in Den Haag aan het nadenken om hier toch controle en regelgeving voor in te voeren, en ik juich dit, tezamen met vele collega’s, toe. Ik heb me vanaf de start van mijn bedrijf bezig gehouden met het behalen van een keurmerk. Dit betekent dat ik elke 18 maanden gecontroleerd wordt door een extern bedrijf om te zien of ik netjes de afspraken en uitvoer van de uitvaart heb gedaan. Daarnaast mag ik me sinds 2016 Register Uitvaartverzorger noemen. 

 

De toekomst

Ik ben een keurmerkhoudend uitvaartondernemer, maar ook collega’s die dit keurmerk niet hebben werken met hart en ziel voor iedere familie die op hun pad komt. Het vak ‘uitvaartverzorger’ is veelal niet iets wat je als basisschoolleerling als eerste roept om te worden. Nee, het is een vak dat als roeping moet worden gevoeld. En met dit gevoel sta ik 24 uur per dag en 7 dagen in de week paraat voor die familie die mij nodig denken te zijn! 

 

Iedereen verdient een afscheid met een goed gevoel. Ik help u graag om dit mogelijk te maken. Wilt u meer weten? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met Leo Boermans via 06- 228 38 213.